Šiandien žvelgiant į įvairiais paukštienos produktais nukrautas parduotuvių lentynas sunku įsivaizduoti, jog anksčiau nebuvo šviežios vištienos, o vištas ūkiuose lietuviai augino tik dėl kiaušinių. Tačiau į šeštąjį dešimtmetį nukelianti istorija primena, kaip įvairiais etapais keitėsi Lietuvos ūkiai, o drąsus lietuvių žingsnis pakeitė ir visą rinką.
Siekiant priartėti prie JAV matytų paukštynų 1969 m. Lietuvoje buvo numatyta pastatyti paukštyną mėsos produkcijai Vilniuje ir kiaušiniams Vievyje.
Šalyje atsirado ir pirmieji broileriai. Profesorius Vytautas Tėvelis su šypsena prisimena, jog tuomet niekas neįsivaizdavo, koks tai paukštis, tačiau „Vilniaus paukštyno" specialistai išsikėlė sau užduotį per metus paukštyne užauginti 2 mln. broilerių ir dar po metų šį skaičių padvigubino.